Сонячна Болгарія з її чудовими кліматичними умовами, унікальними пам’ятками культури і доброзичливим народом вже давно являються предметом мрій багатьох українців. Причому не просто мрій, а палкого бажання поселитися в цій дивовижній країні.
Болгарія - мрія багатьох туристів
Болгарія - мрія багатьох туристів

Розмір оригіналу:   1100x720
Тип: jpg   Дата:

Але ось так взяти і переїхати – неможливо. Для цього потрібно мати певний документ, згідно якого можна не просто побувати в Болгарії, а на певний час поселитися на її території. Назва цього документі – віза. Вона має кілька видів В чому ж їх відмінності?
Віза «Д»
Для початку доведеться отримати візу «Д». Для цього потрібно мати відповідну підставу і надати в консульство Болгарії ряд документів. Більш докладно про документи і підставу для переїзду можна прочитати на сторінці консульства в мережі Інтернет, тому що в кожному випадку можливі відмінності. Діє віза «Д» 6 місяців і лише за 15 днів до закінчення цього терміну необхідно подати до міграційної служби прохання про отримання візи на проживання (ВНП). Це стандартна процедура і зазвичай для розгляду питання потрібно не більше 14 днів.
Віза ВНП
Статус ВНП дає право жити в країні більш тривалий термін – до одного року, по закінченні якого доведеться знову звертатися до міграційної служби за продовженням дозволу на проживання. Той, хто отримав дозвільний документ ВНП, уже має певні права:
  1. Звертатись за медичною допомогою в особливих випадках.
  2. Займатися бізнесом.
  3. Їздити на Батьківщину без отримання візи, тощо.
Віза ПМП
Коли мине 5 років і за цей час резидент не мав ніяких проблем з законом чи документами, фактично перебував увесь, або майже увесь час на території країни, він має право на отримання статусу ПМП. Діє цей вид візового дозволу безстроково.
Якщо резидент переїхав до Болгарії, бо має болгарське походження або створив сім’ю з болгарським громадянином (чи громадянкою) він має право отримати статус ПМП відразу після закінчення терміну дії візи «Д».
Віза ДВП
Не так давно, під час розгляду поправок до закону «Про іноземців», був введений новий вид дозвільного документа ДВП – довготривале проживання. Його надають після того, як резидент проживе в країні не менше 5-и років, маючи статус ВНП. Власник статусу ДВП отримує дозвіл на проживання в Болгарії на протязі 5-и років. При необхідності термін дії дозволу необхідно буде продовжити. На жаль, стати громадянином Болгарії, маючи візу ДВП, неможливо. Для цього доведеться по закінченню часу дії візи подати прохання про отримання дозвільного документу ПМП і лише ще через 5 років можна буде подати запит про прийняття громадянства республіки.

21 березня 2016

Автор:

Віза «Д» та віза ВНП Болгарії Оцінка: 4.50 з 5
Всього оцінок: 2

Поділитися з друзями в соціальних мережах:


Залишити коментар